COMPLEXITEIT EN BELEID (2 januari 2012)

 

Begin december 2011 organiseerde ik aan Universiteit Antwerpen een besloten symposium rond ‘grensoverschrijdend toekomstdenken’, complexiteit en beleid.

De spreker was prof. Marjolijn van Asselt (Universiteit Maastricht, Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid). Zij had een mooi verhaal over toekomstdenken en beleid, gebaseerd op de/haar WRR-studie Uit zicht – toekomstverkennen met beleid (2010).

Pauline Ketelaars illustreerde nadien kort een en ander met materiaal uit haar onderzoek De Lage Landen 2020-2040 (Steunpunt Buitenlands Beleid, 2011) en ik maakte tussen beiden een bruggetje met een korte toelichting over de achtergrond van dat onderzoek: de verhouding tussen complexiteit en beleid.

" Dat is de paradox waarvoor het beheer van complexiteit zich nu geplaatst ziet: tijdelijke orde brengen in een maatschappelijke realiteit, waarin een veelheid aan actoren functioneert met verschillende doelstellingen, belangen, methoden en waarden en normen. Om de complexe realiteit te beheren, moet men een reductie van die complexiteit toepassen, en die reductie wordt bepaald door een contingent aantal factoren: technologische beperkingen, toeval in het algemeen, wettelijke en politieke kaders, globale geopolitieke ontwikkelingen, maar ook ethische en politieke keuzes."

Hier de volledige tekst.