Cross culturele dienstverlening

 

In 1987 maakten fotograaf Robert de Hartogh en ik het tekstmateriaal voor de cursus Cross Culturele Dienstverlening van het Nederlands Centrum Buitenlanders (NCB). De cursus werd overal in het land aangeboden vanuit de Regionale Centra Buitenlanders.

Het was de tijd waarin Nederland nog moest wennen aan het idee dat het – nieuwe term – een multiculturele samenleving was geworden. In de grote steden kende men natuurlijk allerlei exotische muziek- en theaterfestivals, en eethuizen met een tot dan toe ongekend aanbod. Maar men begon zich nu bewust te worden van het feit dat er overal in het land, van Zierikzee tot Oude Pekela tot Kerkrade, mensen woonden die in Nederland zouden blijven, en die een cultuur behielden en ontwikkelden die leek af te wijken van wat de autochtone Nederlanders kenden in hun familie en uit de lessen op school. Iedereen zocht naar manieren (theoretisch en praktisch) om om te gaan met die mensen die vanuit de hele wereld plots fysiek buren werden.

Het tekstmateriaal bestond uit negen folders, die vrij algemeen waren van inhoud, zodat de cursisten ze naar believen konden gebruiken binnen het stramien van het NCB.

Hieronder de inleiding, met een overzicht van het hele pakket, en de tekst voor de slotsessie, over ‘diversiteit’.

 

AttachmentSize
cross_cult_inleiding.pdf5.4 MB
cross_cult_verscheidenheid.pdf5.47 MB