epo

Na mijn burgerdienst, in 1978, werd ik vanwege mijn journalistieke en Nederlandse netwerk gevraagd om uitgever en redacteur te worden bij EPO in Antwerpen. De bedoeling van de eigenaars was EPO om te vormen van het partij-uitgeverijtje van AMADA (EPO stond voor Education prolétarienne – Proletariese opvoeding) tot een bredere linkse uitgeverij, die de concurrentie met het Leuvense Kritak zou kunnen aangaan. Ik zou auteurs aantrekken uit een breed links spectrum, en proberen een voet aan de grond te krijgen in Nederland.

Een sterk vertrekpunt voor die omvorming was de overname van de Dossier-reeks, die door uitgeverij Manteau werd afgestoten. Die reeks stond toen onder de redactie van een aantal prestigieuze namen binnen de Belgische Nederlandstalige journalistiek: Jos De Man, Henry Coenjaarts, Paul Goossens, Paul Koeck, Piet Piryns en Walter De Bock. De omslagen werden getekend door Gal.

In het kader van die verbreding paste ook het akkoord met de Ekologische Uitgeverij, in Amsterdam,  om elkaars publicaties te verspreiden in het buurland.

Aanvankelijk moesten nog wat chinoiserieën verschijnen en wat typisch marxistisch-leninistisch-maoïstische schrijfsels van partijbonzen, maar langzamerhand lukte het om de basis te leggen voor een kleine, iets breder linkse uitgeverij. Ik bleef bij EPO tot eind 1980. In die periode heb ik een aantal titels uitgegeven of tenminste in de steigers gezet, waarover ik hieronder nog enkele persreacties heb verzameld.

Een selectie:

Paul Koeck, Eddie Vaes, De ambtelijke kolos, 1978 (EPO-dossier)

Karel Heirbaut e.a., Tussen kop en kont - het onbekende peloton op een scheepswerf, 1979 ("Foto's over de werf, foto's over onszelf. ... Twijfels bij uitgevers - de idee is onwennig - maar de werkers op de scheepswerf geloven er in.")

Henry Coenjaarts e.a., De CVP-staat, 1979 (EPO-dossier)

Bezettersvrouwen R.B.P., Buiten de muren, 1979 (dagboek van de bezetting van de Antwerpse olieraffinaderij)

Hugo Gijsels, Als het lood om je hoofd is verdwenen, 1979

Hugo Gijsels en Imelda Haesendonck, Vrouwenwerkloosheid, 1979

Ludiek tot keihard – Studenten voor demokratizering, 1980 (fotoboek)

Lucas Catherine, De zonen van Godfried van Bouillon – De zionistische lobby in België, 1980 (EPO-dossier)

Francis van den Berghe e.a., USSR – Détente, handel en dissidenten (1980)

Roos Proesmans e.a., Jaloezie (1980)

Vlaamse Vereniging voor Sexuele Hervorming, Tinka en andere vieze verhalen voor kinderen, 1980

Onderuit nr. 1 en 2, 1980-1981 (‘Literatuur na de arbeid’)

Walter De Bock e.a., Extreem-rechts en de staat, 1981 (EPO-dossier)

Plus

Georges Timmerman e.a., Scharnierreeks (een reeks schoolboekjes als alternatief voor de klassieke serie Historische Verhalen)

serie Zwarte Wetswinkelboekjes