algemene beperkte legitimatieplicht

'Algemene beperkte legitimatieplicht'Crimineel Jaarboek 87-88, 143-151.

In opvolging van de jarenlange traditie van de Alternatieve Justitiebegroting, lanceerde de Coornhert-Liga in 1998 het eerste Crimineel Jaarboek, "met een geselecteerde en becommentarieerde documentatie van hoogte- en dieptepunten op strafrechtelijk gebied".

Eveneens uit de algemene inleiding bij deze eerste editie: "Ook een bijzonder onderwerp, maar wel één waarvan gevreesd moet worden dat het wel eens in een vaste rubriek ondergebracht zou moeten worden, is vervat in hoofdstuk 6: 'Algemene beperkte legitimatieplicht', waarin Hugo Durieux aangeeft hoe slim de overheid aankoerst op het opheffen van de laatste resten anonimiteit waarover de burger nog beschikt."

Tot het eind van jaren 1980 immers bestond er in Nederland geen algemene legitimatieplicht, onder meer vanwege geen verplicht identiteitsbewijs. Wanneer iemand toch ergens de identiteit moest bewijzen, gebruikte mijn het rijbewijs, of de inschrijving bij het ziekenfonds, of iets dergelijks.

Dat zou een paar jaar later afgelopen zijn. Daartoe werd ook het vreemdelingenbeleid ingezit. Daarover: 'Identificatieplicht: van anonieme verdachte naar anonieme vreemdeling', Crimineel Jaarboek 1992, 9-16.