computer

 

Ik schreef nogal eens over de invloed van nieuwe technologie op mechanismen van toezicht en controle. Het eerste stuk hieronder gaat over de invoering van de elektronische verwerking van persoonsgegevens door de overheid, en de risico’s daarbij voor de privacy van burgers.

De kop ‘De staat gaat ons allemaal in de computer stoppen’ heb ik niet zelf verzonnen, maar hij geeft goed weer hoe naïef wij toen waren, dertig jaar geleden.

Men moet zich anderzijds wel realiseren dat dit stuk in 1983 nog op een – weliswaar elektrische – typemachine is geschreven. Als een van de eersten in mijn kennissenkring, kocht ik eind 1985 mijn eerste personal computer. Die had nog geen harde schijf, maar twee drives voor van die grote slappe floppy’s, en je moest een basiskennis hebben van MS-DOS om iedere keer dat het zaakje crashte, een poging te ondernemen om je gegevens weer terug te halen.

Dat computers in die periode nog niet algemeen ingeburgerd waren, zeker niet in de sociale sector, blijkt uit het tweede stuk: 'De angst voor de computer', KRI december 1984, 17-18.

 

AttachmentSize
kri_1983_juni_computer.pdf913.74 KB
kri_1984_december_computer.pdf1.57 MB