europa

Ik ben een Europeaan. Mijn culturele en politieke thuis is niet Belgisch of Nederlands of Italiaans, maar Europees. Ik ben ook altijd voorstander geweest van een verenigd Europa, van een soort Verenigde Staten van Europa. Lange tijd heb ik gedacht dat als de grondvesten eenmaal waren opgebouwd, de Europese constructies zich wel zouden ontwikkelen tot een grensoverschrijdende democratie.

Het is steeds moeilijker geworden om daarin te blijven geloven. Europa heeft ons veel goeds gebracht, vooral door op zeer veel en verschillende terreinen de rivaliteit tussen lidstaten te temperen. Maar tegelijk moet je constateren dat de Europese instellingen overwegend ten dienste staan van het bedrijfsleven , en niet van de burgers. En de manier waarop de Europese leiders banken en grote ondernemingen helpen om de eigen bevolking uit te buiten (en niet alleen in Griekenland, Spanje of Portugal) stuit tegen de borst.

Het mislukken van een democratisch Europees project ten dienste van de bevolking is een van mijn grote teleurstellingen.

 

'Against and Beyond Fortress Europe', in: Demetra Fr. Sorvatzioti et al. (eds.), Critical Views on Crime, Policy and Social Control. Cyprus, University of Nicosia Press, 2014, 12-21

'De metaforische kracht van Fort Europa'Recht en kritiek 23 (1997) 4, 301-313

'Eindrapport Projectgroep Schengen'Crimineel Jaarboek 1992, 185-192

'Schengen: het Europa van de controleurs', Crimineel Jaarboek 1991, 11-27

'Europa's oefenplaats - Het model N-Ierland van Kitson', KRI, september 1983

'Wodka-cola van Westduits fabrikaat'De groene Amsterdammer, 5 augustus 1981, 9

'"Oorlog aan de vijanden van de mensheid"- Antiterreurbestrijding op  zijn Europees'De groene Amsterdammer, 11 februari 1981, 10-11